Ovanjordisk dataspeleologi - CompuText

Bosse och Johannes Lundberg

Den 26 juli 1987 kommer för all framtid att vara ett historiskt datum. Då skapade nämligen den för oss så välkände datorägaren Lars- Erik Åström mötet "Underjordiska håligheter — Erf-utb" i databasen ComputText.

Vad är då CompuText (CT)? Man kan väl likna den vid en stor elektronisk anslagstavla, där man kan läsa och skriva meddelanden. Denna anslagstavla är uppdelad i flera mindre delar, möten. Underjordiska håligheter är ett av dem, bland de andra kan nämnas MMC, Fotografi, Musik, Matematik m fl.

För att det ska bli enklare att förstå vad man kan göra i CT, så ska jag nu göra ett försök att simulera en körning mot CT. Jag slår på datorn, laddar in ett kommunikationsprogram, slår på modemet, lyfter telefonluren och slår numret till CT. När datorn i Stockholm svarar lägger jag på luren och aktiverar modemet. Nu har datorerna kontakt. Jag får uppge namn och lösenord. Sedan är jag inne.

Det första jag hamnar i är den personliga brevlådan. Det visar sig att jag har fått ett brev, och jag ber att få läsa det. Det är kusinen min som undrar om jag såg Fellini’s Roma. Jag svarar honom. Detta svar kommer att hamna i kusinens brevlåda, ingen annan än jag och han får läsa det.

Därefter visar det sig att jag har två olästa texter i Underjordiska håligheter. Läser dem. I den första är det någon som undrar vad SSF är för något. Den andra texten är en kommentar till den första, där LEÅ har svarat. Eftersom han har glömt att skriva adressen till SSF, så kommenterar jag i min tur hans kommentar och skriver där adressen. Samtidigt passar jag på att fråga om någon vill följa med upp till Korallgrottan för en tredagars karteringstur.

Dessa tre texter kan vem som så vill få läsa om man bara är deltagare Underjordiska, och det får alla bli som vill. Nu får jag reda på att jag har ett oläst inlägg i MMC (MMC = Man Made Cavities). I detta möte får däremot inte vem som helst delta, man måste be om lov först, men det brukar ordna sig. Jag läser alltså texten, men det var bara någon som undrade om det fanns tunnlar från slottet Tre Kronor.

Därom vet jag intet, så jag bryr mig inte om den här texten utan går vidare till nästa möte, som jag har olästa texter i (det håller CT reda på). Det visar sig att det är mötet MS/PC-DOS datorer, och att jag har femtiosex olästa texter. Jag har nu ingen lust att tröska mig igenom den högen, så jag begär att bara få läsa den senaste skrivna texten. Nu har jag inga fler olästa texter, så jag tänker avsluta körningen, men först så undrar jag hur lång tid jag har varit inne. Två minuter, visar det sig. Därefter ber jag få sluta, och linjen bryts.

Så här kan en körning gå till. Blir det dyrt? Själva körningen behöver inte bli dyr, det är telekostnaderna som kan åka i höjden. Har man dator och bildskärm behöver man ett modern (kan man få för under tusenlappen) och ett kommunikationsprogram (det finns program som är i det närmaste gratis). Abonnemanget på CT kostar 100 kr i månaden (50 kr för studerande). Sedan är det alltså telekostnaden.

Det finns visserligen mycket mera man kan säga om datorer och förstås CompuText, men i så fall blir artikeln alltför lång, så jag slutar med att ge uttryck för en önskan: Har du dator och kanske rentav ett modem, vore det kul om vi kunde råkas flera för speleologiska diskussioner i CT. Väl mött!

Tidigare publicerad i Grottan 23(1): 21-22 (1988).